Китайският технологичен гигант Xiaomi в партньорство с компанията Salcomp откри фабрика в истанблуския квартал Авджълар с капацитет за производство на 5 милиона смартфона годишно, съобщи Анадолската агенция.

Инвестицията на Xiaomi и Salcomp възлиза на 30 милиона долара, като фабриката с площ 14 000 квадратни метра, ще осигурява трудова заетост на 2000 души.

Турция, която е пресечна точка на пазарите на Европа, Русия и Близкия изток и продава над 10 милиона мобилни телефона годишно, напредва с уверени стъпки към това да стане регионална производствена база на производителите на смартфони, посочи турският президент Реджеп Тайип Ердоган в писмено поздравление по повод откриването на завода.

Той изтъкна, че благоприятният инвестиционен климат в страната играе важна роля за това световни гиганти да избират да инвестират в Турция. Ердоган отбеляза, че с динамичната си и квалифицирана работна сила, възможност за достъп до широкия вътрешен пазар и регионалните пазари, със стратегическото си положение и система за стимулиране страната предлага много сериозни възможности на международните инвеститори.

Той подчерта също, че Турция е отворена да посрещне искания на чужди инвеститори за откриване на центрове за изследователска, развойна и проектантска дейност в страната.

Директорът на Xiaomi за Турция Винсент Чанг заяви, че компанията иска да стане бранд номер едно в областта на смартфоните в Турция, както от гледна точка на продажби, така и на клиентска удовлетвореност.

Той посочи, че компанията цели да има над 100 магазина за смартфони в Турция до края на годината.

Китайската компания OPPO също вече започна да сглобява смартфони в Турция.