Най-вероятно много от вас си спомнят за компанията Vertu, която предлагаше луксозни мобилни телефони с доста висока цена и премиум дизайн. След сериозен спад в интереса към предложенията на компанията обаче тя до голяма степен изглежда преустанови дейността си, предава Mobile Bulgaria.

Сега група от бивши нейни служители поемат щафетата и създават нов бранд с името Xor, който да продължи традицията. Съосновател на компанията е Хъч Хъчинсън, който оглавява отдела за дизайн. Той е имал подобна роля и във Vertu.

Част от финансирането на проекта идва от бивши клиенти на Vertu, които искат достъп до възможно най-скъпите телефони. Първият продукт на новата компания е Xor Titanium, който включва хардуерна клавиатура и ще се произвежда в Англия.

Цената му е 3000 паунда (3370 евро), като корпусът му е от титан в комбинация с кожено покритие на гърба. Той ще работи под специално създаден софтуер, базиран на Linux, който ще поддържа само основни функционалности.

Xor Titanium ще предложи само възможност за провеждане на разговори и изпращане на съобщения. За сметка на това той ще разполага с технология за активно шумопотискане, безжично зареждане и издръжливост до пет дни с един заряд на батерията.

Обажданията и съобщенията към друг потребител със същия модел ще имат криптиране AES256 на хардуерно ниво. Друга интересна функционалност е опцията за отдалечено изтриване на всички данни на телефона чрез секретен ключ. Очаква се Xor Titanium да е наличен през първото тримесечие на 2021.