Старът на Android 10 вече е официален. Google обяви, че платформата е готова и вече започва да се разпространява. Първите устройства, които ще я получат, са всички телефони от серията Pixel на компанията.

Android 10 е първата версия, която използва новото лого и бранд. Вече няма да се използват имена на десерти, защото Google смята, че това обърква някои потребители. Вместо това ще се разчита само на числа.

Новата версия на платформата разполага с множество промени. Има около 50 нови функции и настройки за сигурност и поверителност на данните. Целта на Google е да направи Android по-защитена и прозрачна платформа, като дава и повече контрол на потребителите.

Освен това Android 10 поддържа 5G и сгъваеми смартфони. Операционната система предлага и "умни отговори", по-лесно управление на функциите за родителски контрол и др. Панелът за съобщения ще използва машинно обучение, за да предлага различни опции за действие според съдържанието на всяко съобщение. Кодът на платформата също е преработен, за да е по-стабилен и още по-бърз.

Сред по-видимите за потребителите промени са поддръжка на "плаващи" приложения, над 230 емоджита, подобрен списък за споделяне на съдържание в различните приложения и др. Платформата вече е изпратена и до производителите на смартфони, така че съвсем скоро може да се очакват и първите модели с нея.