Новите смартфони имат по няколко камери. Докато преди 2-3 години те бяха основно двойни, днес повечето устройства имат три, четири или дори пет сензора на гърба си. Мегапикселите също растат, като от традиционните за близкото минало 13-мегапиксела, днес виждаме премиум устройства с 48 МР сензори.

Но това дали вашия телефон ще прави добри снимки или не зависи не само от броя на камерите или мегапикселите. Всъщност, без необходимия софтуер повечето телефони биха снимали доста лошо.

Важен е не само броя на камерите, но и изкуствения интелект зад тях

Изкуственият интелект е сложен алгоритъм, който обикновено е захранен с огромна база от данни и е обучен да извършва определени действия при подаването на нова информация.

При мобилната фотография изкуственият интелект се оказва доста полезен. Той не е статичен, за разлика от стандартния софтуер. Изкуственият интелект може да разпознава сцени и да съобразява настройките на камерата спрямо тях. Така залезите стават с по-огнени цветове, небето е истински синьо, а храната, която снимате, изглежда точно толкова вкусно, колкото и на живо.

Изкуственият интелект е изучил множество снимки и настройките, при които те са били направени. Именно заради него в днешно време всеки може да снима като професионален фотограф. Алоритъмът подобрява всеки кадър - от портрет до панорама.

Само за части от секундата изкуственият интелект разпознава какво се намира пред обектива, количеството светлина и осветеността на фокусираните обекти. В следствие на това, алгоритъмът решава какви са правилните настройки, като експозиция, бленда, цветови диапазон и други.

Крайният резултат е, че с едно натискане на бутона имате качествена снимка, която няма нужда от обработка и най-важното - е направена с правилните настройки.

Разликите

Както може би предполагате не всички изкуствени интелекти са създадени равни. Някои компании са заложили на по-опростени алгоритми, считайки че телефоните им няма да се ползват основно за снимане. Други са решили да спестят средства от развойна дейност, като софтуерът им извършва само базово разпознаване на кадри, без задълбочаване във фините настройки.

Името на една компания обаче изпъква, като пионер в снимките с изкуствен интелект.

Дебютиралият през есента на 2017 година смартфон Huawei Mate 10 се превърна в първия телефон със специален чип, предназначен за изкуствен интелект. Това бе първият телефон, достатъчно умен, за да е едновременно и камера, и фотограф.

През март 2018 година Huawei P20 Pro стана първия телефон с тройна камера с изкуствен интелект. От тогава до сега е изминат дълъг път, но изкуственият интелект на Huawei продължава да е най-добрият в сегмента.

Специалистите на компанията са го захранили с десетки милиони професионално направени снимки, съдържащи цялата възможна информация за настройките, при които те са били направени.

Така телефоните на Huawei не просто разпознават сцените, но и могат сами да определят цялата гама от фини настройки по камерата.

Любопитен факт е, че изкуственият интелект вече завладява и света на селфи камерите. Така новият телефон Huawei nova 5T идва с цели 5 камери с изкуствен интелект, като това е едно от първите устройства, използващо алгоритми и при предната камера. Ако искате да научите повече за новия достъпен премиум смартфон от Huawei, може да кликнете тук >>>

Китайската компания разполага и с алгоритми повишаващи качеството и намаляващи шума в снимките.

Специално внимание е обърнато и на нощната фотография, а резултатите не закъсняват - най-новите флагмани на Huawei винаги оглавяват престижната класация за мобилна фотография DxOMark.

При тестовете, флагманите на Huawei изпреварват тези на Apple и Samsung, като подобна е ситуацията и в по-ниския сегмент, където компанията използва натрупания си опит в разработката на изкуствен интелект.

Изборът

Нашият съвет е, при избор на телефон винаги да гледате има ли той камера с изкуствен интелект.

Дори и да знаете какви са точните настройки за перфектния кадър, изкуственият интелект ще ви спести времето по въвеждането им. Истината обаче е, че повечето от нас не са професионални фотографи, а алгоритъмът ще ни спести не само време, но и нерви. Освен това при мобилната фотография нещата често се случват бързо.

Ако желаете да правите снимки, които да са над средното ниво, то съветът ни е да заложите на някои от премиум моделите на лидера в мобилната фотография и изкуствения интелект - Huawei.