Колонизирането на Марс изглежда все по-близо. Вече все по-често се говори за изграждането, ако не на цял град, то поне на станция, в която да пребивават постоянно хора. И ако Червената планета все пак е твърде далеч, то Луната напоследък буди нарастващ интерес. А спокойно може да влезе в плановете за покоряване на Марс с инфраструктура, която да подпомага цялата мисия един ден.

Как да построим най-лесно лунна база? Цялата мисия на Apollo 11 е продължила само осем дни, а за да се построят масивни структури ще е необходимо много повече време - дни, седмици, дори години. За да построим база на Марс или Луната по принцип ще трябва да занесем всички неща там. Те са много, тежки са, а това да "носиш тухли" на далеч, за да си построиш къща там няма как да ни се струва логично.

Точно заради това според специалисти поне на Луната можем да използваме нещо, което го има там в изобилие и 3D принтери, за да създадем по-масивни структури, или поне части, от които те да бъдат направени. По цялата си повърхност Луната има натрупан прах - реголит. Той се е образувал от множеството метеорити, разбили се на повърхността на нашия спътник. И добрата новина е, че от него могат да бъдат създавани разнообразни форми чрез 3D принтер.

Дори наличните 3D приннтери в момента работят с материали, наподобяващи реголита, така че според запознати, модифицирането или създаването на нови машини, които да правят сложни дизайни, използвайки само лунен прах, няма да е толкова трудно.

Снимка: Testlab

Нещо повече. 3D принтирането не е нещо, което да изисква непременно човешка намеса, тъй като поне част от дейностите могат да се правят дистанционно, без директното участие на хора на Луната.

Така с помощта на роботи, 3D принтиране и лунен прах след не много време можем да имаме колония на нашия естествен спътник, която да живее в удобни и функционални постройки.