Между 1945 г. и 1962 г. САЩ са провели 216 атмосферни и наземни ядрени теста, при които са взривени над 350 атомни и водородни бомби.

На 5 август 1963 година СССР И САЩ подписват договор, според който контролираните ядрени взривове могат да се извършват само под земята. До 1992 година САЩ са взривили 1132 ядрени бомби, като подобна е цифрата и на Русия.

Интересни обаче са именно въздушните, наземните и дори космическите взривове - ядрените гъби са колкото смъртоносни, толкова и красиви.

Вижте най-добрите снимки на ядрени експлозии >> >> >>
Американската национална лаборатория Лоурънс Ливърмор (Lawrence Livermore National Laboratory), която се занимава с разработката на ядрени оръжия, е открила нещо тревожно - лентите, на които са записани ядрените взривове са започнали да се разпадат.

Учените сформирали екип, който да дигитализира близо 10 000 клипове на проведените ядрени тестове. 750 от тях са разсекретени от американското правителство, а официалният YouTube канал на националната лаборатория Лоурънс Ливърмор си е поставил за задача да покаже всички тях на широката публика.

До сега са публикувани клиповете от около 60 ядрени теста, много от които могат да се гледат за първи път.

"Няма сериозна причина тези тестове да са секретни. Всеки знае, че притежаваме мощни ядрени бомби. За да бъдат те разсекретени, човек трябва да премине през сложни бюрократични процеси", споделя ядрения физик Грег Спрингс, който се е нагърбил с проекта за публикуването на ядрените взривове в YouTube.

"Все пак, при анализ може да се научи много от заснетото, а и това е единствената информация, която имаме за реалния ефект на ядрените оръжия", споделя Грег Спрингс пред сп. Wired.

ВИДЕО >> >> >>