Шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум - министър-председател и вицепрезидент на Обединените арабски емирства оповести плановете на арабската страна за изпращане на непилотиран космически апарат на Луната през 2024 г., предаде Асошиейтед прес.

Съобщението идва след като тази година ОАЕ изстреляха сондата си "Амал" ("Надежда") за изследване на Марс.

"Това ще бъде произведен от ОАЕ лухонод, който през 2024 г. ще кацне на повърхността на Луната в неизследван досега от човешки мисии район", написа шейх Мохамед в Туитър, без да разкрива подробности за локацията, която емирствата планират да проучат, нито как възнамеряват да го изстрелят.

Шейх Мохамед, който е и емир на Дубай, съобщава, че луноходът ще бъде кръстен "Рашид" - на покойния му баща.

Ако успеят в начинанието, ОАЕ ще станат едва четвъртата нация след САЩ, Русия и Китай, успяла да позиционира свой апарат на лунната повърхност, след като Индия, Израел и Япония се провалиха в опитите си.

Сондата "Амал", която ОАЕ изстреляха през юли от Япония, продължава да следва пътя си към Марс. Апаратът трябва да достигне Червената планета през февруари 2021 г., когато ОАЕ отбелязват 50-годишнината от формирането си. Очаква се през септември следващата година сондата "Амал" да започне да предава данни за атмосферата на Марс, които ще бъдат достъпни за международната научна общност.

Успешна лунна мисия ще бъде голяма крачка за космическото бъдеще на ОАЕ, които миналата година изпратиха първия си астронавт на Международната космическа станция (МКС).

ОАЕ са си поставили за цел да изградят човешка колония на Марс до 2117 г.