Изкуствен интелект определя състоянието на коралите по звуците, които издават, предаде Ройтерс.

Когато учени слушат аудиозапис, направен под водата край острови в централната част на Индонезия, те различават нещо подобно на лагерен огън.

Това обаче е коралов риф, който гъмжи от живот, обясняват британски и индонезийски специалисти. В проучването си те използват стотици подобни аудиоклипове, за да обучат компютърна програма за наблюдение на състоянието на коралов риф чрез слушане на издаваните от него звуци.

Здравият риф издава сложен, "пукащ подобно на лагерен огън" звук заради всички същества, живеещи върху и в него, а този, който не е в добро състояние, звучи по-пусто, обяснява Бен Уилямс, който е начело на научния екип.

Системата с изкуствен интелект анализира данни като честота и сила на звука от аудиозаписите, като може да определи с поне 92 процента точност дали коралите са здрави или не са в добро състояние. Това стана ясно от данните от изследването, публикувано в изданието "Еколоджикал индикейтърс".

Учените се надяват, че тази нова програма с изкуствен интелект ще помогне на природозащитни групи по света по-ефективно да следят здравето на рифовете.

Те са подложени на стрес от вредните емисии, отделяни от хората, които водят до затопляне на океанските повърхности с 0,13 градуса всяко десетилетие и повишават киселинността с 30% спрямо индустриалната епоха.

Въпреки че покриват по-малко от 1 процент от океанското дъно, коралите рифовете поддържат повече от 25 на сто от морското биоразнообразие, включително костенурки, риби и омари, което ги прави благоприятно място за глобалната риболовна индустрия.

Изследователите се надяват да съберат подводни записи от Австралия, Мексико и Вирджинските острови, за да помогнат при проекти, свързани с възстановяването на коралите.