Мартин Нифлер от Университета в Базел в Швейцария и Клаус Биркофер от университета Лунд в Швеция, както и екип от Бранденбургския технологичен университет Котбус-Сенфтенберг в Германия, са проучили какво количество храна изяждат всички паяци на Земята за една година, съобщава в. "Вашингтон поуст".

Резултатите показали, че осмокраките консумират между 440,9 и 881,8 милиона тона плячка годишно. Това означава, че паяците изяждат повече месо, отколкото всички 7 милиарда души за една година, като нашият вид консумира около 400 милиона тона месо и риба годишно.

Общата биомаса на всички възрастни хора на Земята се оценява на 316,3 милиона тона, а общото тегло на децата е 77 милиона. Според учените всичко това означава, че ако паяците се обединят, биха могли да изядат цялото човечество само за 1 година.

Някои видове, като Anelosimus eximius, създават колонии от около 50 000 индивида. Паяците T. nigroannulatum не само живеят заедно, но ловуват и охраняват своя дом като едно цяло. Учените са наблюдавали, че когато са в плен, много паяци, които дори са известни канибали, като черната вдовица (Latrodectus), започват да си сътрудничат. За щастие обаче повечето паяци не са социални животни. 

На година около 100 човека умират в следствие на ухапване от силно токсични паяци. Що се отнася до страха от осмокраките, то около 30% от човечеството го има, а според учените началото на тази фобия е свързана с инстинкта за самосъхранение на ранните хора, когато човечеството е живеело в пещери, а паяците са били реална заплаха.

Изследването за количеството месо, изяждано от паяците, е публикувано в журнала Science of Nature.