Много хора са изпитали хроничен стрес след локдауните на пандемията. За негативните психични ефекти допринася климатичната криза, поскъпването на стоките от първа необходимост и заплахи от нова световна война предвид конфликта в Украйна, пише ScienceAlert.

За мнозина потребители, скролването из социалните мрежи се е превърнало в "апокалиптичен скролинг", в който сякаш липсват положителни новини.

Doomscrolling, както е името на новия термин на английски език, увеличава чувство на тревожност и депресия. Например, помислете колко тъжен и изтощен може да се почувствате, когато гледате поредица от видеа с трагични събития и тъжна музика на заден план. Дори съпреживяването на фиктивни драматични събития от книга или филм може да ви направи потиснати.

За разлика от това, слушането на весела музика или гледането на весели клипове може да ви зареди с положителни емоции. Приливът на енергия е още по-голям, ако е свързан с нещо, което сте преживели или постигнали сами.

Това се дължи на два психологически феномена: "индукция на настроението" (интервенция, която може да промени настроението ни) и емпатия.

Серотонинът е важен мозъчен химикал за регулиране на настроението и може да спадне, когато сме хронично стресирани или натъжени от лоши новини за продължителни периоди от време. Проучванията показват, че е възможно дори да се засилят ефектите от намаляването на серотонина при здрави хора чрез предизвикване на настроение чрез възпроизвеждане на тъжна музика.

Емпатията е една от най-добрите човешки черти, необходима за изграждането на успешно семейство, работна среда и общество. Въпреки това, прекомерната емпатия, свързана със следенето на трагични световни събития, може да доведе до влошено психично здраве и благополучие. Постоянното преживяване на негативни мисли може да доведе до хронична депресия или тревожност.

Такива състояния с течение на времето могат да окажат огромен ефект върху ума ни, като трайни когнитивни увреждания, намалено внимание или проблеми с паметта и разсъжденията.

В крайна сметка, ако негативната информация отвлича вниманието и паметта ни, тя ще източи когнитивната сила, която може да се използва за други неща. И когато непрекъснато попиваме негативни новини и записваме негативни спомени, ние се чувстваме още по-отпаднали - създавайки порочен кръг.

Колкото по-дълго сме задържани в лошо настроение, толкова по-трудно ни става да мислим гъвкаво, лесно да превключваме между различни гледни точки. Ето как можем да се "заклещим" с мисъл като "това никога няма да свърши" или "няма добри новини" - което води до интензивно чувство на безсилие и безпомощност.

Всичко описано по-горе е реалният ефект на "апокалиптичния скролинг". Тогава с какво може да премахнем ефекта от негативните новини?

Специалистите препоръчват да обърнете внимание на това, което ви харесва и което ви отпуска. Физическите упражнения или изучаването на нещо ново, като език или свиренето на музикален инструмент, също би могло  да повиши както настроението, така и когнитивните ви умения. Друг вариант е свързан с вградения в ума ни награден механизъм, който се активира при извършване на акт на доброта.