С помощта на телескоп в Чили учени установиха, че звезди в края на живота си излъчват светлина, преди да експлодират и да се превърнат в свръхнови, предаде Франс прес.

"Появата на тази светлина се обяснява със сблъсък между разширяващия се газ на свръхновата и материя с неизвестен произход, която обгражда звездата. Това ни позволява да опознаем по-добре края на семейство масивни звезди, в чиято вътрешност горят водород и хелий", заяви Франсиско Фьорстер от Чилийския университет в Сантяго.

Вижте най-красивите свръхнови >> >> >>

Наблюденията са извършени с телескопа "Бланко" на обсерваторията "Серо Тололо" в пустинята Атакама.

Според учения, получените резултати променят вижданията за космически експлозии, известни като свръхнови.

"Това открива възможности да се опознае мистериозното поведение на масивни звезди, които са на път да умрат. Когато звезда е привършила горивото си, механизъм във вътрешността й вероятно предизвиква загуба на материя в периферните й зони преди експлозията. Нямаме обаче ясна представа какъв е този механизъм", отбеляза Такаши Мория от Националната астрономическа обсерватория на Япония.

Вижте най-красивите мъглявини във Вселената >> >> >>

Фьорстер се надява, че резултатите ще открият перспективи за нови изследвания с гигантски телескопи, които в момента се строят в северната част на Чили.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Astronomy.

Вижте най-красивите галактики във Вселената >> >> >>