Професорка по квантова физика и експерт по отровни паяци бяха удостоени с най-престижните австралийски награди за наука, съобщи Синхуа.

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе и министърът на промишлеността и науката Ед Хусик обявиха Мишел Симънс и Глен Кинг за съответните носители на Наградата на министър-председателя за наука и Наградата за иновации за 2023 г. на събитие в сградата на парламента в Канбера.

Мишел Симънс от Научния факултет на Университета на Нов Южен Уелс получи наградата от 250 000 австралийски долара (158 457 щатски долара) за новаторската й дейност в областта на електрониката на атомно ниво.

С помощта сканиращ тунелен микроскоп Симънс успява да създаде нови компоненти за квантови изчисления с размер само един атом, полагайки основата на нов подход в тях, който може да доведе до революция в проектирането на терапевтични лекарства.

"Когато започнахме нашата програма за квантови изчисления, много хора казаха, че това, което се опитваме да постигнем, е просто невъзможно - никой не го е правил преди", каза Мишел Симънс.

Глен Кинг от Университета на Куинсланд получи признание за откритието си, че отровата на австралийския фуниевиден паяк може да се използва за разработване на фармацевтични продукти за лечение на хронична болка, епилепсия и инсулт, както и за устойчива защита на културите. Експертът разработва фармацевтични продукти, чиито клинични изпитвания ще започнат през 2024 г.

Премиерът Албанезе каза, че постиженията на носителите на наградите са доказателство за силата на науката, инженерството, технологиите и математиката (STEM) в Австралия. Той изказа благодарност към лауреатите от името на всички австралийци и ги поздрави за забележителния им принос към австралийската наука и подобряването на живота.