Това съобщи БТА, позовавайки се на сдружението "Авиационно-космически форум" (АКФ).

Група българи ще участват тази година в Международния авио-космически салон МАКС-2017 - който ще продължи от 18 до 23 юли в руския град Жуковски.

В изложението ще участват инж. Недислав Веселинов - докторант във Физическия факултет (ФФ) на СУ "Св. Климент Охридски", Дамян Иванов - магистър във ФФ и пилот на различни самолети, студентът Мариан Михайлов и ученичката Елина Христова.

Те ще представят съвместен проект на ФФ и Московския авиационен институт - "Полет на летателни апарати в атмосферите на планетите от Слънчевата система". Изследването им обхваща и Титан - една от луните на Сатурн.

Съвременният човек, поясняват от АКФ, е запознат с това как изглеждат самолетите, летящи в земната атмосфера. Оказва се обаче, че в световен мащаб практически няма разработки, които да изследват полет на други планети.

Групата се стреми за изясни динамиката в атмосферите на съседните планети, както и други въпроси от научен и практически характер.

Научни ръководители на проекта от българска страна са доц. Димитър Младенов, д-р Пламен Данков и ас. Александър Стефанов от СУ.

На щанда ще бъдат представени модели на летателни апарати, напечатани на 3D принтер от партньорите им от SolidFill.