Български учен разработи уред, който подобрява летателните възможности на самолетите. Проектът е подкрепен от НАСА, а изобретението може да бъде прилагано в гражданската и военната авиация, съобщи bTV.

В университета на Илиноис Георги Христов завършва факултета по аерокосмическо инженерство. Сега работи по проект, финансиран от НАСА, за електромагнитно устройство, което използва плазма.

"По-конкретен пример за приложение е това устройство да бъде прикрепено към крилете на летателен апарат с цел подобряване на аеродинамичното му представяне, позволявайки полет при по-ниска скорост и по-голям ъгъл на атака", обясни Христов. 

Уредът, разработен от българина и неговите колеги, създава завихряне на въздуха над крилете. Това позволява на въздуха да следва горния контур на всяко крило при по-големи ъгли на атака. Резултът - самолетът ще може да изпълнява по-агресивни маневри, да излита и каца с по-ниска скорост, на по-къса писта.

"Работата по този проект все още не е приключила, но вече имаме одобрена кандидатура по патент, който очакваме съвсем скоро да бъде награден", допълни Георги Христов.