На Марс може би се крие ключът към първия живот, дошъл на Земята, каза в предаването "Тази сутрин" по bTV астрофизикът д-р Божилов, който е е преподавател в катедра "Астрономия" на Физически факултет на Софийски университет.

Поводът беше разкритието на НАСА за органични съединения на Червената планета.

Според д-р Божилов животът на Земята може наистина да е дошъл от Марс.

"Животът, започвайки на Марс, може да е дошъл по гравитационен път - метеорит удря Марс, избива се камък, който идва на Земята и носи живота", посочи той.

Вижте как изглеждат кратерите на Марс >> >> >>

 

"Ако го намерим, или фосили от него, това ще означава нови лекарства, нови антибиотици, ще означава нов поглед към биохимията на живота", отбеляза астрофизикът.

"Ако това се е случило от Марс към Земята, това означава, че преди 3 млрд. години е имало 2 планети, които са били населени с живот. Ако само в нашата система е имало 2 такива планети, значи живот има на много места в цялата вселена. Тоест тук, в тази вселена, може би съвсем не сме сами. Марс е пътят към това знание", категоричен е той.

Тъй като на Марс има огромна радиация, фактът, че на 5 см под повърхността има органични молекули, които са оцелели, e впечатляващ, тъй като Марс няма магнитно поле, за разлика от Земята, поясни астрофизикът.

"Ако има живот сега, той трябва да има някаква цикличност, тъй като той зависи от водата, различните прашни бури, от хранителните вещества, които има. На 2 метра от повърхността, ако има живот, в близките 2-3 години той ще бъде намерен. И това ще бъде огромен принос за цялата наука", подчерта д-р Божилов.