На 4 декември ще бъде последното за тази година пълно слънчево затъмнение. То ще се наблюдава като частично от Южна Африка, от южните части на Атлантическия и на Индийския океан и от Антарктика. Ивицата на пълното затъмнение ще може да се проследи само от Антарктика, където има и българска полярна база, но експедицията все още ще е на път към нея.

От България явлението няма да може да се наблюдава, съобщи за БТА физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с НАО при БАН.

От остров Ливингстън, където се намира българската антарктическа база, затъмнението ще се наблюдава като частично, но с голяма фаза, поясни физикът.

За наблюдател там началото на явлението ще бъде в 08:30:53 българско време, а краят - в 10:07:57 ч. Максимална фаза с 95% покритие на слънчевия диск ще се наблюдава от остров Ливингстън в 09:18:47 часа. Тогава Слънцето ще бъде на височина 04 градуса 25' над хоризонта.

Има вероятност българските антарктици да наблюдават явлението. Полярниците от първата група на 30-ата българска антарктическа експедиция в момента са под карантина в Пунта Аренас и ще отплават след няколко дни с чилийски кораб за Антарктида, където на остров Ливингстън се намира българската полярна база "Св. Климент Охридски", съобщи за БТА проф. Христо Пимпирев - директор на Българския антарктически институт и ръководител на българските антарктически експедиции на Ледения континент.

"Когато ще е последното слънчево затъмнение за тази година, на 4 декември, българските полярници ще са на кораба и вероятно ще са достигнали до пролива Бигъл - или ще са на "една ръка разстояние от затъмнението", обясни проф. Пимпирев.

Той подчерта, че българските полярници ще са единствените българи, които ще са толкова близо до мястото на последното слънчево затъмнение за 2021 г. В първата група на експедицията ни са 15 български полярници, съобщи проф. Христо Пимпирев.