Безплатен курс по изкуствен интелект предлагат от Софийския университет. Партньори са български IT компании и Факултетът по математика и информатика, съобщава БНР.

Целта е възможно най-много хора, дори и неспециалисти в областта на технологиите, да научат какво е и какво не е изкуственият интелект, как може да се приложи в реалния живот и какви са последиците от внедряването на технологии на изкуствения интелект за хората, компаниите и обществото.

Курсът е създаден през 2018-а от Университета в Хелзинки и финландска технологична компания. От тогава курсът се разпространява в страните-членки на ЕС. Проф. Мария Нишева от Факултета по математика и информатика обясни, че за студентите в СУ курсът е избираем. И ще носи два кредита по Европейска система за трансфер и натрупване на кредити.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев припомни, че и в България вече има обучение по компютърно моделиране, още от трети клас. Увеличен е и приемът в тези профили в гимназиален етап, има програми, насочени към ученици и други профили за преподаватели, които да придобият умения в тази област:

"Всичко това има за цел да увеличи базата от специалисти в областта на дигиталната креативност. Всичко това е, разбира се, функция на общите промени, които се случват в света".

По данни на различни международни статистики се очаква 15 процента от всички взаимодействия с клиентите в световен мащаб да бъдат напълно задвижвани от AI.

Броят на бизнесите, които ползват изкуствен интелект, се е увеличил с 270 процента между 2015 и 2019 година.

Очаква се глобалният пазар на изкуствен интелект да достигне 267 млрд. долара до 2027 г.

Курсът е достъпен на адрес elementsofai.com/bg. В него се влиза след регистрация.

Знания по програмиране не са нужни. Но по математика са необходими известни познания.