Чували ли сте за лекарството Glybera? Създадено от холандската компаня uniQure, то е най-ефективният метод за справянето с рядко генетично заболяване, което се предава по наследство. Става въпрос за заболяването на кръвта липопротеинлипаза, засягащо обаче все пак значителен брой хора по света.

Работата на лекарството е безупречна, то функционира на генна основа и е много ефективно, но има един проблем. Цената на една терапия с него възлиза на 1 милион долара.

Това го прави недостъпно за повечето заболели, застрахователните компании отказват да покриват разноските по лечението с него, а слабото търсене доведе до това, че въпреки целебния ефект, компанията - производител все пак го спря от пазара, обявявайки го за нерентабилно.

Екип от фармацевти и "биохакери" обаче възнамерява да помогне, правейки Glybra достъпна за всички нуждаещи се.

На пазара се готви пускането на препарата Slybera, при който е използван по-евтин метод за създаването му, но резултатите би трябвало да са същите.

За да достигнат до новия препрат "биохакерите" от Австрия и САЩ са се справили със същите генетични аномалии, за да синтезират молекули на ДНК, съдържащи правилния ген. По този начин, щом молекула се добави към жива клетка, тя започва да синтезира необходимото за изцеление вещество.

Именно по този начин се получава и по-ниската цена, тъй като при оригиналното лекарство се използва т.нар. вирусен вектор, което е много по-скъпо.

Все още не се знае дали новият препарат помага наистина - предстои той да мине изследвания и да се докаже неговото действие.

Фармацевтичният свят обаче е разделен на две. Дали подобно биохакерство е допустимо? От морално - етична гледна точка звучи най-логично, че трудът на учените не трябва да отива на вятъра, а най-важното е да се помогне за заболелите.

Не малка част от специалистите в бранша обаче, както и самите UniQure остро осъждат хакването на тяхното лекарство, като от компанията дори са завели съдебни искове срещу имитацията на техния продукт. UniQure възнамеряват да спрат пускането на лекарството, което може да излекува множество пациенти на достъпни цени, макар самата компания да не го произвежда вече. Според тях обаче правилата в бизнеса не трябва да се нарушават, дори това да доведе до спасяването на животи.