Роднините на астронавта Нийл Армстронг - първия човек, стъпил на Луната, след смъртта му в съответствие с конфиденциално споразумение са получили 6 милиона долара от болница, в която той се е лекувал, съобщиха ТАСС и Асошиейтед прес, като цитират в. "Ню Йорк таймс".

За това свидетелстват документи, предоставени на вестника от анонимен източник. "Ню Йорк таймс" уточнява, че журналисти са установили истинността на документите.

Нийл Армстронг почина в края на август 2012 г. на 82-годишна възраст. В началото на същия месец той се е подложил на сърдечна операция. След нея Армстронг се възстановявал в болница в Синсинати, Охайо. Роднините му обвинили болничния персонал в лоши грижи към астронавта. През 2014 г. те заявили пред представители на лечебното заведение, че са готови да огласят информация за това.

В края на краищата представители на болницата "Мърси Хелт-Феърфийлд" и юристи на роднините на Армстронг са сключили конфиденциално споразумение. Болницата се съгласила да плати 6 милиона долара. Бенефициенти на споразумението от 2014 г. са 10 членове на семейството на Армстронг - двамата му сина, сестра му, брат му и шестима внуци, се казва в представени пред съд в Синсинати документи, които станаха публично достояние. Около 5,2 милиона долара си поделили двамата сина на Армстронг, а останалите средства са разпределени между брат му, сестра му и внуците му. Съпругата му Каръл не е получила пари от споразумението. Според синовете му Марк и Рик, предоставените от болницата грижи са стрували живота на баща им.

Вестникът отбелязва, че роднините на Армстронг и представители на болницата се обърнали към независими експерти, за да се направи преценка на лечението на Армстронг и на грижите за него. Някои експерти били на мнение, че взетите от болничния персонал решения са били грешни и са предизвикали вътрешен кръвоизлив у астронавта.

Двете страни се договорили да не разкриват информация за споразумението. Вдовицата на астронавта Каръл заяви пред вестника, че не е участвала в споразумението.