Хората, консумиращи натурален шоколад, по-рядко страдат от депресия, тъй като психоактивната му съставка действа еуфорично като канабиса, пише в. "Дейли мейл".

Вестникът цитира проучване на специалисти от лондонския "Юнивърсити колидж", обхванало 13 хиляди души. Те трябвало да попълнят въпросници свързани с консумацията им на шоколад и депресивните им състояния. Изследването е установило, че често консумиралите всякакъв вид натурален шоколад участници не проявяват никакви клинични признаци на депресия.

Според учените това се дължи на веществото анандамин, съдържащо се в лакомството. То предизвиква същия ефект на еуфория, подобен на този от употребата на канабис. В черния шоколад се съдържат също и антиоксиданти, които намаляват възпалителните процеси в човешкото тяло. А според редица експертни инфекциите са свързани по някакъв начин и с депресията.

Проучването е проведено от екипа на д-р Кара Джаксън. От него проличало, че хората, консумиращи натурален шоколад са със 70 процента по-нисък риск от депресия, в сравнение с останалите.