Китай пристъпва към целенасочено изследване на черни дупки и пулсари, след като днес изведе на орбита първия си специален телескоп за наблюдаване на мощно рентгеново излъчване, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Ракета носител "Чанчжан-4В" със съвременно астрономическо оборудване стартира от космодрума на Центъра за изстрелване на спътници Цзюцзюан в провинция Гансу. Телескопът с тегло 2,5 тона в момента се намира на орбита на височина 550 км.

Предполага се, че благодарение на него китайски учени ще съумеят да проследят еволюцията на магнитни полета, да изследват подробно гравитационни вълни, ще се научат да използват пулсари за нуждите на космическата навигация.

"Засега не знаем много за пулсарите. Обичайните за нас физически закони не могат да обяснят състоянието, в което се намират неутронните звезди, тъй като на Земята не съществува изследователски център, който може да възпроизведе аналог на вещество, чиято плътност се равнява на тази на пулсарите", заяви видният китайски специалист в тази област, ръководителят на лаборатория за астрофизически измервания в Китайската академия на науките Чжан Шуанан.

По думитне му, китайските учени ще трябва да свършат много работа, за да изследват поведението на тези малки въртящи се около оста си звезди, които напомнят морски фарове, излъчващи мощни електромагнитни лъчи. Поради недостатъчното изследване на пулсарите съществуването им досега бе обгърнато в тайна.

На астрономите са известни над 2000 неутронни звезди, но може да се предположи, че в Млечния път има десетки хиляди пъти повече неоткрити пулсари. Радиусът им достига няколко километра, но плътността им е толкова голяма, че масата им се равнява на тази на няколко големи звезди, като Слънцето.

Главната задача пред учените ще е да установат енергоизточниците на тези астрономически обекти.

"Черните дупки представляват голям интерес за науката и затова ще заемат централно място в изследванията ни. Те се разглеждат като източник на различни видове излъчване, включително рентгеново", подчертава Шуанан