Китай разработва авангарден космически кораб, който ще може да лети както на близка до Земята орбита, така и да каца на Луната, съобщава, цитирана от БТА Асошиейтед прес.

Това е нов етап в китайската космическа програма, която миналата година се изравни с американската по броя на ракетни изстрелвания.

"Новият китайски космически кораб ще се връща обратно на Земята. В него ще има място за няколко тайконавти", споделя ракетният инженер Чжан Байниан пред в-к "Сайънс енд текнолъджи", като го сравни с космическия кораб "Орион", разработван от НАСА и Европейската космическа агенция. Пилотираните полети с "Орион" са планирани до 2023 година.

Китайската капсула "Шънчжоу", използвана за пилотираните полети, е базирана на руската "Союз". Тя побира трима души в модула за връщане на Земята.

Китай се включи късно в самостоятелните пилотирани полети - през 2003 г. Оттогава обаче страната бързо напредва. При най-скорошната китайска космическа мисия двама тайконавти прекараха един месец на китайската космическа станция миналата година. Очаква се постоянно обитавана китайска космическа станция да започне да функционира пълноценно до пет години. Китай планира и пилотирана мисия до Луната.

Космическата сонда, която да върне лунни проби, Китай планира да изстреля до края на тази година, предава Ройтерс.

Вече се правят последните изпитания на апарата "Чанъе-5". Очаква се той да е готов за изстрелване до август. Мисията поставя нови предизвикателства пред китайската космическа програма - излитане от Луната и навлизане с висока скорост в земната атмосфера, което я прави една от сложните и трудни, изпълнявани от страната досега.

Китайски космически апарат кацна меко на Луната през 2013 г. Китай се надява да изпрати сонда до тъмната страна на Луната до края на 2018 г., а пилотиран космически полет до спътника ни е планиран преди 2036 г.