Днес един на всеки сто души в света е болен от епилепсия, но тя не може да се лекува, като е възможно единствено контролиране на болестта с лекарства.

Скоро това може да се промени, макар че няма да става дума за лекуване в класическия смисъл на думата, пише Ars Technica.

Учените обмислят създаването на мозъчен имплант, който да открива предстоящите пристъпи по химичните и електрически маркери, характерни за предстояща конвулсия.

Имплантът ще разполага с електроди, с които ще предотвратява предстоящите пристъпи.

Друг дизайн пък включва миниатюрна йонна помпа, която отново ще използва малки дози електричество за направляване на химикалите в мозъка.

Лекарите са на мнение, че подобно устройство може да се окаже доста добро за пациентите с епилепсия, но поставянето му включва сложна и опасна операция.

Футуролозите смятат, че в бъдеще всички болести ще може да се лекуват с чипове в мозъка. Според тях след време мозъчните импланти ще започнат да се поставят не само за третиране на заболявания, но и за подобряване на уменията и интелекта, както и дори за забавление. Чиповете може да бъдат свързани с интернет, което в един момент да позволи директно и безжично предаване на мисли - технологична телепатия. Както всички технологии, подобно развитие също крие своите рискове.