Великобритания даде първият лиценз на генетична модификация на човешки ембриони, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Възможно е първите генетично модифицирани човешки ембриони във Великобритания да бъдат създадени в рамките на месеци, след като учени получиха разрешение да извършат процедурата, пише The Guardian, цитиран от Фокус.

Лицензионният ни комитет одобри искането на д-р Кати Ниакан от института „Франсис Крик” лиценза на лабораторията ѝ да включва работата върху гени на ембриоини”, съобщиха здравните власти в Лондон.

Но какво всъщност ще представлява генетичното модифициране на човешки ембриони, което разбуни духовете на острова?

Революционен експеримент с човешки ембриони >> >> >>


На първо място на учените няма да се позволи да вкарват генетично-модифицирани ембриони в женска утроба.

Експериментите ще изследват състоянието на плода през първите 7 дни след зачеването, като целта е да се идентифицират гените, които имат решаваща роля в първите дни след оплождането.

На този ранен етап, отделните структури имат различна роля, като някои формират плацентата, а други самите характеристики на човека. През този период различни части на ДНК-то ни са много активни, но ние все още не знаем как точно работят тези гени, отговарящи за развитието.

Миналата година китайски учени бяха първите, които обявиха че са променили човешко ДНК при ембриони с цел предотвратяване на болести на кръвта.

До 50 години човешките клонинги ще са факт  > > > >


Ниакън и колегите й ще използват ембриони, дарени от двойки, преминали процедура на ин витро оплождане, за да изследват развитието на оплодената яйцеклетка от една клетка до приблизително 250 клетки.

Проучването би могло да помогне да се разберат причините за спонтанни аборти при някои жени, както и да се разработят по-ефективни терапии за безплодие чрез конвенционални медицински методи.

Ниакън ще използва мощен инструмент за генетична модификация, наречен CRISPR/Cas9, за да активира и дезактивира гени в ранните фази на човешкия ембрион.

Учени клонираха човешки ембриони от парченца кожа > > > >


След това тя ще изследва ефектите на модификацията върху развитието на клетките, които формират плацентата.

Съществуват опасения, че промени в ДНК на ембрион биха могли да причинят непознати досега вреди и да се предадат на следващите поколения.

Част от научната общност се опасява, че такива експерименти може да се първата крачка към създаване на дизайнерски бебета.Китайски учени създадоха ГМО маймуни аутисти >> >> >>