Астробиолози на НАСА доказаха спонтанната поява на живот в океаните, като пресъздадоха условия, подходящи за развиването на първите организми под водата без необходимите за фотосинтеза слънчеви лъчи, съобщи Фокс нюз.

Те възпроизведоха химическите процеси в хидротермалните отвори, които са можели да протекат на дъното на първичния океан.

"Важно е да разберем докъде може да се стигне само с органични вещества и минерали, преди да се развие истинска клетка. Това показва в каква среда може да се появи живот" - каза ръководителят на изследването Лори Бардж от Лабораторията за реактивни двигатели.

Учените са възпроизвели процесите в хидротермалните източници, като са поставили в стъкленици вода, минерали, амоняк, пируват, които се срещат около тях. Те загрели сместа до 70 градуса Целзий, отвели кислорода и след това добавили железен хидрокис, който е бил в изобилие в ранните дни на планетата ни.

Железният хидрокис реагирал с останалите следи от кислород и се образувала аминокиселината аланин, която влиза в състава на много протеини, както и алфа-хидрокси киселина. Двата продукта могат да се комбинират и да образуват още по-сложни молекули, предшественици на живота.

С експеримента учените не са възпроизвели появата на живот, но показват, че ако такива хидротермални източници има на друго място в космоса, там може да съществуват градивните елементи на живота. Доказателството е свързано с това, че в следствие на експеримента са се появили молекулите и веществата, изграждащи РНК.

Учените смятат, че именно РНК е играело ключова роля за живота на първите организми, които използвали енергията от различни химични реакции, за да се само репликират. Процесите са били стартирани от променящите се условия на ранната Земя и сложните органични химични реакции, случващи се заради това.