Космическият телескоп "Джеймс Уеб" на НАСА забеляза стотици самотни "планети", които привидно се носят в празно пространство, без да са привързани към някоя конкретна звезда. Но много от тях не са напълно сами: вместо това те се появяват по двойки.

Откриването на тези двоични обекти с маса на Юпитер (JuMBO) в мъглявината Орион, озадачи астрономите и потенциално може да принуди учените да преоценят съществуващите модели за това как се формират планетарните системи.

"Реакциите ми варираха от: "Какво?!? на "Сигурен ли си?" до "Това е толкова странно!" на "Как биха могли двоичните планети да бъдат изхвърлени заедно?", казва астрономът Хайди Хамел пред BBC.

"Търсихме тези много малки обекти и ги намираме", каза Марк Маккогриан, старши съветник по наука и изследване в Европейската космическа агенция, пред The Guardian. "Намираме ги толкова малки, колкото една маса на Юпитер, дори половин маса на Юпитер, реещи се свободно, не прикрепени към звезда."

Досега са идентифицирани 40 свободни двойки планети, като броят им наистина озадачава учените. Те все още нямат ясно обяснение как се е случило това Според една от хипотезите това са протопланети, но доминиращата теза е, че обектите са "чистокръвни" планети, изхвърлени от млади звездни системи.