Едногодишният престой в космоса на астронавта на НАСА Скот Кели е активирал прекомерно имунната му система и е променил дейността на някои от гените му в сравнение с брата му близнак, който остана на Земята, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Учените не могат да кажат дали промените са за добро или лошо. Резултатите от уникалното изследване обаче повдигат нови въпроси с оглед на изпращането на хора до Марс.

Изследването на братята близнаци даде на специалистите възможност да проследят как се променя човешката биология, кои гени се включват и изключват в космоса различно в сравнение със Земята.

Една от установените промени е, че имунната система на Скот Кели е била свръхактивирана.

"Сякаш тялото реагира на тази чужда среда по начин, както ако в него има загадъчен организъм"- каза генетикът Кристофър Мейсън от екипа. Лекарите търсят същите признаци и у други астронавти.

Откакто започна изследването на космоса, НАСА следи за ефекта му върху здравето на астронавтите, например загуба на костна маса, заради която са предвидени упражнения. Обикновено престоят в безтегловност е до шест месеца. Скот Кели обаче остана на Международната космическа станция рекордните за САЩ 340 дена.

"Никога не съм се чувствал съвсем нормално в космоса" - каза Кели, който е вече пенсионер.

Той даде за пример обичайните проблеми със задържане на течности, главоболие, трудно концентриране и лошо храносмилане.

Паралелното изследване с брат му близнак обаче даде нов поглед на молекулярно ниво. Марк Кели също е бивш астронавт.

Окончателните резултати от изследването още не са готови, но учените представиха някои от тях в края на миналата седмица на конференция на Американската асоциация за научен напредък.

Много гени на Скот Кели, свързани с имунната система, са станали свръхактивни. Това не е промяна в ДНК, а в генната експресия - как гените се включват и изключват и увеличават или намаляват производството на протеини. Учените са забелязали и увеличение на маркер в кръвта, който стимулира имунната система. В същото време други клетки, които са ранна реакция срещу вируси, са били по-малко.

Генната активност се променя като реакция на всякакъв вид стрес.

Почти всичко се е нормализирало малко след завръщането на Скот Кели на Земята през март 2016 г. Активираните гени, свързани с имунитета, обаче са останали "нащрек" шест месеца.

"Общо взето, нещата са насърчаващи - каза Крейг Къндрот от НАСА. - Няма нови основни предупредителни сигнали".

От четиримата руснаци, живели в космоса повече от година, специалистите на НАСА знаеха, че това е възможно.

"Целта ни обаче е не само възможното - каза Къндрот. - Искаме астронавитте ни не само да оцелеят".

Изследването с близнаците показва на НАСА за какво да следи през бъдещите мисии.

Скот Кели тази седмица навършва 55 години.