Университетът Сейнт Андрюс в Шотландия обяви създаването на нов изследователски център. Той цели да обедини някои от най-добрите учени, които да подготвят човечеството за първия му контакт с интелигентна извънземна цивилизация, пише Futursim.

Екипът от изследователи първо трябва да състави унифициран начин за реагиране на извънземни - в случай че се свържат с нас или обратното.

"Научната фантастика е изпълнена с изследвания на въздействието върху човешкото общество след откриването и дори срещата с живот или интелект извън Земята", каза Джон Елиът, координатор на центъра в университета Сейнт Андрюс, в изявление.

"Трябва да координираме нашите експертни знания не само за оценка на доказателствата, но и за разглеждане на човешкия социален отговор, тъй като нашето разбиране напредва и това, което знаем и това, което не знаем, се съобщава", допълва ученият.

По-рано тази година учени от НАСА актуализираха ново съобщение, което да излъчат към определени участъци на нашата галактика. То трябва да информира всеки потенциално интелигентен живот в космоса за съществуването на човечеството.

Целта на новия шотландски център е да запълни празнината в политиката, като предложи международно договорени процедури, в случай че някога осъществим контакт.

Досега единствените общоприети правила са определени от общността на СЕТИ и посочени в "Декларацията на принципите относно провеждането на търсенето на извънземен разум".

"Ще получим ли някога съобщение от извънземни? Не знаем", казва Елиът.

"Но ние знаем, че не можем да си позволим да бъдем зле подготвени - научно, социално и политически. Не можем да оставим подобна ситуация без управление. Трябва да сме подготвени за събитие, което може да се превърне в реалност още утре. Не можем да си позволим да реагираме неподготвено", добави той.