Библейският мит за "божественото" унищожение на древните градове Содом и Гомор може да произхожда от реално събитие, имащо рационално обяснение, съобщава ScienceNews, позовавайки се на изследване на Университета в Албакърки, Ню Мексико.

Радиовъглеродното датиране и откритите минерали, формирани от кристализация на пясъка при висока температура, показват, че в района на Мъртво море е избухнал мощен взрив, разрушил всичко в радиус от 25 километра, разкри археологът Филип Силвия по време на годишната среща на американските учени, занимаващи се с ориенталски изследвания.

Събитието е било причинено от избухнал в атмосферата метеор, като експлозията е била с мощност от 25 мегатона - сходна с тази на по-мощните водородни бомби.

Подобно събитие, но от по-малък мащаб, се случи на 15 февруари 2013 година, когато метеор експлодира над руския град Челябинск.

Предполага се, че през 1908 година над Тунгуска област в Сибир избухва мощен метеорит, чиято сила е била около 40 мегатона.

Катаклизмът над Мъртво море е предизвикал вълни, залели със солена и гореща вода плодородните земи около водния басейн, подозират Силвия и колегите му.

Археологически разкопки в района на Йорданската долина показват, че случилият се катаклизъм е разпаднал формираните цивилизации и те са се завърнали по тези места едва 600 години след взрива.

"Около 40 000 до 65 000 души населяват региона Среден Гор, когато се случва космическото бедствие", каза Силвия.

"Най-убедителните данни за експлозията са от древния град Тал Ел-Хамам, в който преди 3700 години всички сгради изчезват, оставайки само каменните им основи. Много от керамиката в региона е станала на стъкло от топлината на взрива", допълва ученият.

Тъй като древните хора са нямали днешните знания и не са знаели за съществуването на метеорите, те са приписали катаклизма на "божествения гняв" спрямо жителите на долината.