Инструменти на руско-европейската сонда "ЕкзоМарс-TGO" откриха в атмосферата на Червената планета следи от солна киселина, породени от взаимодействието на частички сол, вода и слънчевите лъчи, предаде ТАСС.

Веществото се е намирало в горните части на атмосферата на Марс, като търсенето на присъствието на солна киселина е била една от главните задачи на мисията. Нейните пари присъстват и в земната атмосфера, и те попадат там вследствие на вулканичните изригвания. В почвата на Марс, както е известно от работата на марсоходите, присъстват големи количества перхлорати. Но досега свързаните с тях следи от хлор и солна киселина никога не бяха откривани в атмосферата на Марс.

Руско-европейската сонда "ЕкзоМарс" от три години изучава атмосферата на Четвъртата планета, като измерва концентрацията на различни газове. Една от главните й задачи бе да се направи оценка на концентрацията на метан и установяването на неговите източници.

Първите резултати едногодишните наблюдения показаха, на инструментите на сондата не са регистрирали никакво присъствие на метан в марсианската атмосфера. Въпреки че по същото време в кратера Гейл е имало изтичане на метан, установено от датчиците на марсохода "Кюриосити".

Концентрацията на солна киселина в атмосферата на Марс под формата на пари е доста ниска - 0,3 на милиард.