Франция и Германия ще разработят съвместно подвижен робот за японската мисия MMX, която през 2024 година ще изследва луната на Марс Фобос, съобщи френското космическо ведомство, цитирано от Франс прес.

Агенцията припомня, че друг френско-германски космически апарат, малкият робот "Маскот", кацна безпроблемно на астероида Рюгу, след като се отдели от сондата "Хаябуса 2" на 300 милиона километра от Земята.

Вижте как изглеждат луните на Марс >> >> >>

Японската мисия MMX или Martian Moons eXploration (Изследване на луните на Марс) е предвидена за 2024 година. Тя си поставя амбициозни цели, едната от които е връщането на проби от Фобос обратно на Земята.

Програмата ще изследва двата естествени спътника на Червената планета Фобос и Деймос, за да установи техния произход.

Мисията MMX предвижда спускането на френско-германския робот върху повърхността на Фобос преди кацането на космическия апарат-майка. Автоматизираното устройство ще трябва да изследва финия слой прах от реголит и конфигурацията на повърхността на естествения спътник в най-подробни детайли. Получените данни ще помогнат за кацането на MMX и връщането на пробите на Земята.

Бъдещият робот ще бъде "продължението на Маскот", изтъкват от френското космическо ведомство. Но той ще бъде по-голям от него с 1 метър. Агенцията припомня, че "Маскот" е с размерите на кутия за обувки /30X30X20 сантиметра/. Масата на новия робот ще бъде 10 килограма. Той ще бъде снабден с колела и ще може да се придвижва. "Маскот" може да преминава само кратки разстояния с помощта на вътрешна ръка. Бъдещият робот ще бъде захранван със слънчеви панели, което ще му позволи да функционира в продължение на месеци.За сравнение "Маскот" разполага само с една батерия ,която му позволява да функционира само 16 часа.