Германия ще инвестира над 1 милиард евро в проучвания в областта на ядрения синтез през идните пет години. Това заяви министърката на научните изследвания Бетина Щарк-Ватцингер, цитирана от ДПА и БТА.

"Ядреният синтез е огромна възможност за разрешаване на всички енергийни проблеми", каза тя днес в Берлин пред ДПА.

Според нея въпросът вече не е дали ядреният синтез ще навлезе, а по-скоро дали Германия ще е част от него, за което тя самата настоява. "Това е моята цел", добави Щарк-Ватцингер.

Министърката обяви, че новата програма със субсидии на стойност 370 милиона евро има за цел да засили допълнително дейностите, които вече са в ход в Института за плазмена физика (IPP), Технологичния институт в Карлсруе и Центъра за проучвания "Юлих" (Julich) до 2028 г.

Целта е да се създаде "екосистема за ядрен синтез с промишлеността", така че заводът за ядрен синтез да се превърне в реалност възможно най-скоро.

В публикувана през юни официална позиция министерството подчерта все по-голямата необходимост от енергия, паралелно със започналия енергиен преход за отказа от електроенергия, генерирана от изкопаеми горива.

"Истината е, че се нуждаем от безопасни, способни да работят с базово натоварване, достъпни и въглеродно неутрални източници на енергия", се посочва в документа.

При ядрения синтез за разлика от конвенционалните ядрени реактори, атомните ядра се съединяват вместо да се делят.

Теоретично голям обем електроенергия може да бъде генериран по този начин, без да влияе отрицателно върху климата.