Общо 940 култивирани растителни видове са застрашени от изчезване, в следствие от повишаването на температурите на Земята.

Ако температурите се повишат само с 2 градуса по Целзий, то какаовите дървета в Гана няма да оцелеят, а от там идва около 70% от какаото, използвано за направата на шоколад, пише Business Insider.

Това би превърнало любимото на мнозина лакомство в почти недостъпен и луксозен продукт.

Кафето също е застрашено, като в следствие на покачените температури днес добивът му в Танзания е с 50% по-нисък спрямо 1960 г.

Според учените от около 7000 вида ядливи растения, човечеството разчита основно само на няколко - пшеница, ориз, царевица и картофи. Именно те обаче са най-застрашени от климатичните промени.

Глобалното затопляне вече е намалило добива на четирите най-отглеждани култури в света. В перспектива най-застрашен е Китай, като североизточните части на страната могат да се превърнат в пустинни или полу-пустинни, а отглеждането на ориз да стане невъзможно.

Една от последиците от повишеното количество на въглероден диоксид в атмосферата е намаляването на хранителните вещества в ориза.

Зърнената култура е основна храна на над 2 милиарда души, но тя става все по-бедна на протеини, желязо и цинк, както и на витамин В.

Според учените намаляването на протеините и полезните вещества в 4-те основни растителни култури ще доведе до повече психични и здравословни проблеми, както и до по-голяма смъртност.