"Хъбъл" получи снимки от най-древната досега галактика, която спада към т.нар.пръстеновидни, съобщи списание "Нейчър Астрономи".

"Резултатите от нашите наблюдения и анализи показват, че вероятно преди десет милиарда години големите пръстеновидни галактики са били толкова редки, колкото и сега. Това не съвпада с някои теории, според които тези обекти са се срещали 140 пъти по-често в първите епохи от съществуването на Вселената", пишат авторите на публикацията.

Пръстеновидните галактики се зараждат при сблъсък на две големи галактики, едната от които се врязва с висока скорост в другата в началото на нейното формиране и я "пробива", като отнема материя от центъра й и провокира образуването на звезди в периферията й. Затова те наподобяват гигантски огнени пръстени.

Група астрономи под ръководството на Кенет Фрийман, преподавател в Австралийския национален университет в Канбера, се натъкнали на два необичайни обекта. Първият бил пръстеновидна галактика, а вторият бил галактиката, преминала през нея и образувала зона на пустота в центъра й с диаметър от тридесет хиляди светлинни години. Като проучили спектъра на галактиките, астрономите установили, че ги виждаме в състоянието, в което са били преди около 10,8 милиарда години, три милиарда години след Големия взрив.