Специалисти на японската Агенция за изследване на космическото пространство започнаха операцията по кацане на сондата "Хаябуса 2" на астероида Рюгу, съобщиха ТАСС и ДПА.

Постепенното снижаване започна в 4 ч. по Гринуич (6 ч. българско време) от височина 20 км над астероида с диаметър 900 м.

"Хаябуса 2" се приближава към повърхността на астероида със скорост 40 см/сек. Операцията по снижаването закъсня с пет часа заради продължила по-дълго проверка на апарата. На височина 5 км от повърхността обаче скоростта ще бъде увеличена малко и времето за кацане ще остане същото.

Вижте как изглежда Рюгу >> >> >>

Операцията е сложна, защото процесът на кацане не може да бъде управляван от наземния екип. Сигналът на такова разстояние пътува твърде дълго. Затова "Хаябуса 2" изпълнява маневрите самостоятелно, като се ориентира по отражаващ слънчевата светлина индикатор, който беше спуснат предварително на астероида в района на кацането. Предполага се, че това ще позволи на апарата да съхрани правилното положение на корпуса, докато се приближава към повърхността на Рюгу.

"Хаябуса 2" трябва да кацне точно на относително равна площадка с диаметър 6 м, иначе може да се натъкне на остри скали. По график апаратът ще достигне повърхността на Рюгу на 22 февруари - ден след началото на спускането. След това "Хаябуса 2" ще изстреля метален патрон и ще събере с "прахосмукачка" вдигналия пясък и малки парчета чакъл. Няколко секунди по-късно апаратът трябва да излети от повърхността на астероида.

На орбита "Хаябуса 2" застана през юни миналата година. Първоначално кацането беше насрочено за октомври 2018 г., но стана ясно, че избраната площадка е с много остри камъни, високи към 60 см. Затова беше избрана нова площадка за кацане.

Полетът на "Хаябуса 2" до Рюгу продължи 3,5 години. Очаква сондата с тегло около 600 кг да се върне на Земята през 2020 г.