Около най-близката звезда до Слънцето - Проксима Кентавър, има няколко подходящи за живот свята. На един от тях хората могат безпроблемно да се преселят, показват резултатите от изследване, цитирани от Сайънс алърт.

Откритата през август 2016 г. от астрономи от Европейската обсерватория екзопланета Проксима Б, разположена в звездната система Алфа Кентавър, може да стане втори дом за цялото човечество. Учени установили, че тази планета е като брат близнак на Земята и е разположена в обитаемата зона.

Има и неприятни новини - активността на намиращата се наблизо звезда е толкова голяма, че температурата на повърхността на Проксима Б е много висока. Но на планетата може да има достатъчно количество вода в течно състояние. Анализът на данни за Проксима Б показал, че почвата й може да съдържа значително количество вода, в която да се развиват прости форми на живот.

Учени от института за космически изследвания "Годард" смятат, че планетата е могла да се приспособи към активността на звездата си и да съхрани голяма част от полезните елементи под повърхността си.

Немалки шансове за колонизиране на планетата дават и намиращите се там океани, чиито размери учените в момента се опитват да определят. Астробиолози и астрофизици са на мнение, че сходните със Земята условия ще изискват известна адаптация, но съществени изменения в живота на бъдещите колонизатори не се предвиждат.