Преди дни Xiaomi подсказа, че подготвя смартфон с 48-мегапикселова камера, който ще представи през януари, но по всичко личи, че Honor ще успее да пусне първа такъв телефон, съобщава Engadged, цитирана от Mobile Bulgaria.

Това е Honor View 20, който ще има глобална премиера на 22 януари в Париж, но в Китай ще бъде анонсиран още този месец. Устройството ще предложи и селфи камера в отвор в дисплея, за да може да осигури дисплей върху почти цялата предна част, но без голямо изрязване на панела, което стана все по-масова практика през тази година.

Honor започна да разкрива в аванс детайли за смартфона и според споделената пред представители на медиите информация селфи камерата ще е поместена в отвор с диаметър 4.5 мм.

Всъщност според Engadget компанията твърди, че лещата на камерата е монтирана като диамант под екрана и така се запазва неговата структура. Устройството ще предложи и 48-мегапикселова основна камера с 1/2" сензор Sony IMX586 с Quad Bayer пикселна структура. Размерите на пикселите са 0.8µm.

Потребителите ще могат да ползват цялата резолюция, но в повечето време вероятно ще разчитат на режима за създаване на 12МР снимки, при който 4 пиксела се комбинират за получаване на пиксели с размери 1.6µm. По подобен начин работи и камерата на P20 Pro, но тя включва 40МР основен сензор. Дали това означава, че догодина P30 Pro ще предложи същия 48МР сензор?

Ще се наложи да изчакаме още няколко месеца, за да разберем дали това е така. Honor View 20 използва чипсета Kirin 980, така че ще може да се възползва от възможностите на неговия двоен NPU блок за ускоряване на задачите с изкуствен интелект и на двойния ISP чип за бърза обработка на информацията от камерата.

Включен е и специален 48MP AI HDR режим, който според Honor ще може да създава снимки с впечатляващо качество и резолюция. Според Engadget предната камера на тестовият модел е с резолюция 25МР. Смартфонът ще предложи и функцията Link Turbo, която ще поддържа изтегляне на данни едновременно през през Wi-Fi и 4G мрежа за постигане на максимална скорост. Официалната премиера на Honor View 20 в Китай ще бъде на 26 декември, а както споменахме на 22 януари в Париж ще се състои и неговото глобално представяне.