Космическото явление ще може да се види от България, но най-доброто място за наблюдения ще е по на изток - в Източна Африка, Близкия Изток и дори Централна Азия. По тези места затъмнението ще продължи цели 6 часа и 13 минути.

В Европа и Австралия явлението ще може да се наблюдава съответно при изгрева и залеза на Луната, като според ученият от НАСА Ноа Петро най-доброто място за наблюдение в света ще бъде Етиопия.

За България най-дългото лунно затъмнение за този век ще започне в 21:24 часа на 27 юли.

Пикът у нас ще бъде от 22:30 часа до 0:13 часа на 28 юли, когато за около 1 час и 43 минути Луната ще бъде кърваво червена.

По същото време планетата Марс ще бъде в такава позиция спрямо Слънцето, че също ще се вижда по-ярка и червена от обикновеното - всъщност този юли Марс е най-ярък на небето за последни 15 години.

Вижте как изглежда лунното затъмнение и какво го причинява >> >> >>

В Средновековна Европа лунните затъмнения са били наричани Кървава Луна, като явлението е било много плашещо за живеещите по това време. Това наименование произхожда от стария завет, като според християнските митове Кървавата Луна предвещавала много тежки времена, войни, болести и самия Страшен съд или Второто пришествие на Исус.

Древните китайци, както и маите и инките, смятали че Кървавата Луна се случва когато някакво животно - дракон или ягуар се опитва да изяде Луната, като явлението също е носело тревоги. В района на Месопотамия дори били извършвани човешки жертвоприношения след като Луната възвръщала нормалния си цвят.

Древните гърци обаче били изпреварили своето време, защото заключили, че формата на Земята е сферична, именно като наблюдавали лунните затъмнения.

Кървавата Луна обаче не е научно приет термин, а лунните затъмнения си имат много просто обяснение - те се случват, когато Земята застане между Слънцето и Луната, като трите обекта са подредени на една линия. По този начин видимият образ на Луната бива закрит напълно или частично от сянката на нашата планета.

Слънчевата светлина преминава през атмосферата на Земята, но до Луната достига само светлината в червения спектър, тъй като тя не се е разсеяла. Що се отнася до отенъците на затъмнението, те зависят от позицията на Луната в нощното небе, както и наситеността на атмосферата с финни частици.

Интересен факт е, че ако по време на лунно затъмнение стоите на Луната, то ще забележите, че около цялата Земя има обръч от червена светлина, която именно оцветява нашия спътник, когато достигне до него.