Илон Мъск заяви, че Вселената може да е два пъти по-стара, отколкото си мислим, пише Futurism

Шефът на SpaceX наблегна и на това, че според него теорията за тъмната материя е много "съмнителна".

Идеята за по-голямата възраст на Вселената се базира на близо 100-годишното предположение на швейцарския астроном Фриц Цвики. Според него в продължение на милиарди години светлината губи енергията си.

В скорошна статия, публикувана в списанието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, астрономът от Университета на Отава Раджендра Гупта съчетава теорията на Цвики със съществуващите теории около разширяването на Вселената.

В резултат на това астрономът стига до заключения, които биха могли да обяснят законите, управляващи взаимодействията на частиците. За да стане това обаче трябва да се приеме, че Вселената може да е много по-стара, отколкото обикновено се смята.

Цвики е един от ървите учени, предположили и съществуването на "тъмна материя", хипотетична форма на невидима материя, за която се смята, че съставлява в цялата Вселена.

Тъмната материя става все по-общоприета от по-широката научна общност. Въпреки това няма преки доказателства за съществуването й. Това кара Мъск да е скептичен относно съществуването й.

"Имаме много доказателства за тъмната материя. Едно голямо е космическият микровълнов фон, в който има кодирана тъмна материя", отговаря космологът София Гад-Наср.

"Също така е необходимо да се обясни широкомащабната структура, която виждаме във Вселената, защото трябва да има вид материя, която да може да се скупчи и да образува семена достатъчно рано за галактиките, които виждаме днес, което обикновената материя не би могла да направи поради радиационно налягане", добави тя.