Миналата седмица Международната космическа станция (МКС) едва не беше застигната от бедствие, след като двигателите на новопристигналия руски модул "Наука" се запалиха внезапно и неконтролируемо. Сега се потвърждава, че инцидентът е бил доста по-сериозен отколкото първоначално бе съобщено.

При възникването му Американската космическа агенция НАСА съобщи, че МКС се е завъртяла на около 45 градуса от първоначалното си положение. Днес обаче агенцията потвърди, че космическата станция всъщност се е завъртяла с пълна ротация и половина, преди членовете на екипажа да успеят да я спрат.

"МКС се завъртя един оборот и половина (около 540 градуса) преди да спре с главата надолу. След това тя направи 180-градусово завъртане напред, за да се върне към първоначалната си ориентация", обяснявa Зебулон Сковил, полетен директор към NASA, който е ръководил наземните действия по време на инцидента.

Сковил признава, че това е първата "аварийна ситуация с космически кораб", но призовава хората да не изпадат в паника. Припомняме, че инцидентът стана на 29 юли и е продължил около 40 минути.