Иранските държавни медии днес съобщиха, че Корпусът на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) е изстрелял в космоса втори разузнавателен спътник, докато световните сили очакват решението на Техеран в преговорите за съживяване на ядрено споразумение от 2015 г., съобщи Асошиейтед прес.

Държавната телевизия посочи, че изстрелването е станало в североизточната пустиня Шахруд, без да уточнява кога. Това обаче стана в момент, когато най-високопоставеният ирански дипломат на продължаващите вече месеци преговори внезапно отлетя вкъщи за консултации късно вчера - знак за нарастващия натиск върху Техеран в момент, когато преговорите изглежда са към своя край.

КГИР заяви, че сателитът "Нур-2" е достигнал ниска орбита на 500 км над земната повърхност, изведен с ракета "Гасед", съобщи агенция ИРНА. Тя описва "Гасед" ("Вестител" на фарси) като тристепенна ракета-носител, работеща със смесено гориво.

Снимка: AP/БТА

Кадри, излъчени по държавната телевизия, показаха как ракетата излита от базираната на камион пускова установка върху бетонна площадка в пустинята. Характеристиките на площадката, показани на кадрите, анализирани от АП и сравнени със сателитни снимки на региона, съответстват на площадка за изстрелване на близо 40 км югоизточно от град Шахруд в иранската провинция Семнан.

Властите вече са започнали да получават сигнали от спътника, който обикаля Земята на всеки 90 минути, съобщи иранският министър на информационните и комуникационните технологии Иса Зарепур, цитиран от ИРНА.

"Нур" означава "светлина" на фарси. Гвардията изстреля първия си спътник "Нур" през 2020 г., с което показа на света, че реализира собствена космическа програма.

Иран, който отдавна твърди, че не се стреми към ядрени оръжия, преди посочваше, че изстрелването на сателити и ракетните му тестове нямат военен компонент. Разузнавателните агенции на САЩ и Международната агенция за атомна енергия твърдят, че още през 2003 г. Иран се е отказал от организирана военна ядрена програма.

"Продължаваме да смятаме, че в момента Иран не предприема ключовите дейности за разработване на ядрено оръжие, които според нас биха били необходими за производството на ядрено устройство", се казва в оценката на заплахата на американското разузнаване от 2022 г.

През последните няколко седмици от преговорите за съживяване на ядрената сделка от 2015 г. Иран непрекъснато обвиняваше за всяко закъснение Вашингтон. Последната пречка обаче е искането в събота на руския външен министър Сергей Лавров Блинкън да предостави писмени гаранции за възможността Москва да продължи да търгува с Иран, въпреки че е изправена пред санкции заради войната си в Украйна.

Твърдолинейният ирански президент Ебрахим Раиси, който е протеже на върховния лидер аятолах Али Хаменей, отговори на опасенията, че Иран клони твърде много към Русия и Китай в условията на противопоставяне около ядреното споразумение.

"Някои ни обвиняват, че гледаме едноизмерно на Изток, и казват, че днес, както и в миналото, правителството гледа на Изток", заяви Раиси според уебсайта на президентството. "Това не е вярно и правителството се стреми да развива отношения с всички държави и да създаде баланс във външната политика на страната".