Учените работят върху изкуствените очи от години, но имитирането на формата и поведението им представлява голяма трудност. Списание New Scientist съобщава за нов пробив в дизайна, който може да позволи създаването на ефективно механично око.

Наносензор, разположен върху полусферична мембрана от алуминиев оксид, служи като ретината, докато проводниците, образувани от течен метал (евтектична галиево-индиева сплав), възпроизвеждат нервите, изпращащи сигнали за по-нататъшна обработка. Това е само най-общото описание на механичното око.

Екипът зад постижението от Хонконгския университет за наука и технологии е публикувал своя научен труд в научния журнал Nature.

Учените са постигнали не само козметично сходство между формата на истинското и изкуственото око. Нанопроводниците са по-плътни от фоторецепторите в истинско око. Оказва се, че при изкуственото око времето за реакцията на зеницата на светлина е по-бързо от истинското. Освен това то вижда в целия светлинен спектър.

Пред изкуственото око обаче има още дълъг път. Диагоналният ъгъл на видимост от 100 градуса не е достатъчно широк, колкото този на нормалното зрение (130 градуса). Разделителна способност е едва 100 пиксела, което е твърде малко. Най-големият проблем е, че производство е скъпо и бавно. Има риск и материалите да загубят ефективност с течение на времето.

Така изглежда схемата на създаденото око

Снимка: Nature

Пред технологията, наричана разговорно "киборгско зрение" има голям потенциал. Достатъчно усъвършенстване може да доведе до импланти, които възстановяват напълно зрението, запазвайки вид сходен до този на истинските очи. Възможно е хора, които никога не са виждали да прогледнат за първи път. Учените вярват, че един ден могат да захранват окото със слънчева светлина - така проблемът със захранването му би отпаднал, а технологията би станала още по-лесна за употреба.

Според някои футуристи след време хората може доброволно да заменят истинските си очи с изкуствени. Това би могло да им позволи някои свръхспособности, като виждане в тъмното, на голяма далечина и други. Полза от подобни разработки биха имали и военните.

Много антиутопии обаче също се занимават с въпроса. Изкуствените очи не биха били еднакво достъпни за всички. Възможно е те да създадат ново разделение между богати и бедни.

Ювал Ноа Харари е професор от Еврейския университет в Ерусалим и един от най-известните в днешно време футуристи. Според него сливането на човека и машината ще е "най-голямата еволюция в биологията". Според него от новите възможности ще се възползват богатите, които след 200 години може да са се отделили в нова богоподбна раса, разполагаща с технологично безсмъртие и суперспособности.

Други споделят притеснения за по-голям контрол над индивида. Както днес е възможно разговорите ни да бъдат подслушвани, а трафика ни онлайн да бъде проследяван, дали след време някой друг няма да гледа от нашите очи, питат  скептиците.