НАСА обяви, че е избрала дългогодишна изследователка на Слънцето, ръководител на звеното за хелиофизика, за ръководител на научните изследвания, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Д-р Никола Фокс, бивш водещ учен на мисията Паркър (Parker Solar Probe) за изследване на Слънцето, бе назначена за помощник администратор на Дирекция "Научни мисии" на американската космическа агенция.

В изявление на ръководителя на НАСА Бил Нелсън, разпространено сред служителите на агенцията и получено от Ройтерс, се дава висока оценка на работата на Фокс при досегашни мисии за изследване на Слънцето и на въздействието на слънчевия вятър върху спътници и планети.

Фокс ще ръководи научната дирекция на НАСА, която с годишен бюджет от близо седем милиарда долара контролира работата в някои от най-популярните програми на американската космическа агенция като търсенето на следи от древен живот на МАРС и изследване на далечни галактики с телескопа "Джеймс Уеб".

Д-р Фокс ще следи и работата на изследователската група, създадена в НАСА през 2022 г., за да подпомага американските военни в засичането и категоризирането на НЛО - мистериозни обекти, които според Белия дом и Пентагона са заплаха за въздушното пространство на САЩ.

Физичката наследява на поста Томас Цурбухен, който оглавяваше научната дирекция на НАСА от 2016 г. до пенсионирането си през декември миналата година.