Работата в офис изглежда лесна за мнозина, но истината е съвсем друга. След 8 или повече часа прекарани в затворено пространство ние се чувстваме не само физически, но и психически изморени. От подобна отпадналост се оплакват всички в офисната йерархия - от най-натоварения служител до шефа. Каква е причината?

Макар най-важния фактор за умората ни да е интензитета на работата, която извършваме, то учените разкриват, че фоновият шум може да влияе пагубно на нашата психика и здраве.

"Нивата на шум в големия офис често са около 50 децибела. Това от една страна предизвиква разсейване и пречи на доброто фокусиране. Мозъкът се чувства разделен между няколко източника на дразнение - източниците на шум и работата. Това го натоварва допълнително, а резултатът е, че ние сме свършили по-малко работа и сме по-уморени", споделя Ейми Майстер, която изследва как офисите влияят върху живота на работещите в тях. Тя препоръчва да чуете малко от видето по-долу, за да разберете как звучи един офис, погледнат отстрани.

Офисите всъщност са доста шумно място, дори и да не го забелязваме. В тях работят едновременно десетки компютри, служителите натискат клавишите на клавиатурата, кликат с мишката, често се случва колеги да говорят или да вървят. Всичкият този шум се регистрира от мозъка ни.

"Продължителното излагане на шумове в офиса - особено когато са в съчетание с притеснението от гонене на срокове - може да стресира организма и да отключи проблеми със здравето като високо кръвно налягане, хипертония и хронична умора", допълва Майстер.

Истината обаче е, че има няколко метода за справяне с досадния и вреден шум в офиса. Ето какво можем да предприемем в битката с него:

Тапи за уши

Тапите са евтин метод за справянето с досадния шум

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Покупката на тапи за уши е едно от най-старите "оръжия" в борбата с шумния офис. На пазара може да откриете разнообразие от силиконови, гумени и дори восъчни тапи за уши. Има такива, които са за многократна употреба, както и тапи, пасващи перфектно на формата на вашето ухо.

Като предимство на това решение може да се изтъкне ниската му цена. Недостатък обаче е, че ползващият тапи за уши може да се откъсне и от полезни шумове. Може например да се пропусне важен телефонен разговор. На някои места шефовете не гледат с добро око на ползването на тапи. Ако тапите за уши не се почистват редовно, то има риск от разпространение на инфекции. Така стигаме до второто "оръжие" в борбата с досадния офисен шум.

Растения

Създаването на "зелена стена" би ви осигурило и по-свеж въздух

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Доказано е, че ако се обградите с растения, ще намалите количеството шум, достигащо до вас. Листата играят едновременно заглушават и разсейват звуковите вълни. Полза от това решение е и по-свежият въздух и успокояваща обстановка. Учените разкриват, че растенията и зеленият цвят влияят положително върху човешката психика, а причината за това се крие в нашата еволюция и миналото на нашия вид.

За да постигнете ефект, трябва да заобиколите работното си място с няколко растения, създавайки "зелени стени" около себе си. Изборът на това, което се намира в саксията също е от значение. Растенията с по-плътни и твърди листа имат по-добри възможности за намаляване на шума около вас. Един от най-предпочитаните избори е този на фикуса, драконовата палма или различните видове декоративни филодендрони.

Ако заложите на това растение, трябва да отчетете възможността някой колега да има алергия към някое от растенията ви. Трябва да планирате и добре тяхното наместване, така че да не пречат на никой, както и да ги поливате редовно. Ако срещате трудности в, то идва ред и на най-многофункционалното средство в борбата с дразнещия шум в офиса

Новите безжични слушалки на Huawei

Може да сложите FreeBuds 3 още на път за работа

Снимка: Huawei

FreeBuds 3 е най-високотехнологичното и мултифункционално решение за справяне с шума в офиса. Това е така, защото от Huawei са създали първите в света безжични слушалки с истинско активно шумоизолиране.

Технологията за интелигентно шумопотискане на Huawei е наистина хитра. Тя разчита на микрофона в слушалките и мощния им процесор. Те работят в комбина и анализират фоновия шум в реално време. Софтуерът на слушалките генерира форма на вълната на този шум, като след това създава негова вълнова противоположност. Последната се използва за активното премахване на фоновия шум.

Така няма да чувате работещите компютри или колегите говорещи около бълващият документи принтер.

Приложението AI Life То позволява шумопотискането да се регулира - дали да е пълно, или пък да работи с намален капацитет, за да не пропуснеш нещо важно, като повикване от шефа или клиент.

Най-доброто е, че приложението и слушалките на Huawei работят на всеки телефон, без значение от марката му.

Това обаче далеч не е единственото предимство на FreeBuds 3.

Формата на новите безжични слушалки на Huawei е такава, че позволява носенето им продължение на часове. Ергономичният им дизайн и ниско тегло ви карат да забравите, че имате нещо в ушите. Чрез тях вие няма да пропускате важни телефони разговори, а и ще може да слушате музика.

Десетки изследвания показват, че човек работи и спортува по-активно, когато слуша приятна за него музика. Песните ни помагат да влезем в такт и понижават усещането за умора.

Музиката има способността да влияе върху това как преживяваме нещата около нас, а щастливите мелодии могат да направят работата по-приятна. Проучванията показват, че 90% от работниците се представят по-добре, когато слушат музика, а 88% от служителите вършат задачите си с по-голяма прецизност, когато слушат музика.

Учените разкриват, че причината за това се крие във факта, че любимата ни музика кара мозъка ни да отделя повече допамин, което от своя страна повишава мотивацията ни.

В крайна сметка Huawei FreeBuds 3 се превръщат в идеалния начин да се справим с дразнещия фонов шум в офиса, но и да се преборим с умората и лошото настроение.

Повече за това какви са способностите на Huawei FreeBuds 3 и от къде да си ги закупите може да научите тук >>>