Слънчевите затъмнения са впечатлявали човешкия ум още от древността, когато тази гледка е пораждала апокалиптичен страх и ужас от възможния край на света. В днешно време е ясно, че слънчевите затъмнения няма как да постигнат подобно нещо. Феноменът отдавна има научно обяснение - луната застава пред Слънцето. Учените продължават да използват явлението, за да събират информация за короната на нашата звезда. Що се отнася за останалите - ние се наслаждаваме на красивите гледки.

Но докато почти всеки е виждал снимка на слънчево затъмнение, то едва ли много от вас знаят как изглежда явлението заснето от космоса. Друг любопитен факт е, че на Марс и Юпитер също има заснети слънчеви затъмнения.

Вижте как изглеждат слънчевите затъмнения от Космоса >> >> >>

Астронавтите на Международната космическа станция имат рядката привилегия да наблюдават слънчевите затъмнения по много любопитен начин. Те виждат сянката, която Луната хвърля на земната повърхност.

Двете луни на Марс, макар и малки, също минават пред Слънцето и образуват частични затъмнения. Много по-интересен е Юпитер, където неговите големи Луни, като Калисто и Йо периодично застават пред Слънцето и затъмняват част от повърхността на планетата гигант.