В продължение на десетилетия учените, изучаващи Марс, искат да се сдобият с парченца от почвата на Червената планета, които да отговорят на най-важния въпроса - "имало ли е живот на Марс". НАСА вече е на път да сбъдне това желание.

Вижте как изглеждат залезите и изгревите на Марс >> >> >>

Мисията по връщане на проби от Марс на Земята няма да прилича на взимането на парченца от лунната повърхност от американските астронавти. Тя ще е роботизирана и по-скоро ще напомня на съветските лунни мисии от 70-те години на миналия век. Въпреки това Марс е много по-трудна цел от Луната.

Вижте колко много Марс прилича на Земята >> >> >>

Брайън Мърихед е ръководителят на екипа на НАСА, имащ мисията да вземе и върне на Земята проби от Марс.

"Ако искаме да отговорим на въпросът дали животът се е появил на Марс, трябва да вземем проби от Червената планета и да ги докараме до лабораториите си на Земята. Това е единственият начин", категоричен е ученият.

Организирането на мисия за връщане на пробите е предизвикателство, с което НАСА възнамерява да се справи в партньорство с Европейската космическа агенция.

"Този ​​процес е забележително взаимно свързан, всичко е свързано с всичко останало по някакъв начин", каза Мърихед.

Операцията ще включва няколко компонента. На първо място е роувърът на НАСА "Марс 2020", който потегля след около месец към Червената планета. Задачата му ще бъде да определи местата, от които да се вземе проба. След това ще следва мисия по изпращането на втори, по-малък роувър, който ще вземе няколко проби от почвата и въздуха. Те ще се транспортират обратно до нашата планета чрез ракета, която трябва да излети от Марс. Самите проби ще се намират в здрава и стерелизирана капсула, която да не допусне замърсяването на Земята с марсиански материали.

Вижте Червената планета от орбита >> >> >>

Мърихед разкрива, че роувърът за връщане на пробите ще е създаден със съдействието на ЕКА, като той ще прибере оставените от "Марс 2020" контейнери с марсиански материал. Броят на контейнерите съдържащи почва от Марс ще е 30.

След това ракета ще изведе капсулата, съдържаща пробите в космоса, а тя ще се скачи със сателит с йонни двигатели, който ще започне дългият си път до Земята.

Изпълнението на плана е много сложно, скъпо и съдържа неизвестни. Ако всичко мине безпроблемно, то на Земята трябва да има парченца от почвата на Червената планета през 2031 г. - малко преди пращането на хора на Марс.

Критици посочват, че ако пробите не се стерилизират, то мисията би била доста по-евтина. Учените обаче смятат, че не трябва да се пренебрегва възможността Земята да бъде замърсена с извънземен живот, който да погуби или промени екосистемите на Земята.