Миналата седмица в интернет се появи интересен зрителен експеримент, който накара не малко потребители на социалните мрежи да спорят ожесточено във форуми и коментари. Става въпрос за снимките, които и ние публикуваме към настоящата новина. Любопитното е, че, ако ги погледнете от по-голямо разстояние, те изглеждат цветни. При по-внимателен анализ обаче, при поглед от близо, човешкото око разгадава заблудата. Вижда се, че снимките наистина са черно-бели и са покрити единствено с разноцветни линии.

Идеята е на Ойвинд Кола, един от хората, които разработват графичния редактор с отворен код GIMP - безплатна алтернатива на Adobe Photoshop. За целта Кола използва снимка, направена от потребителя Chuwa и качена в платформата Flickr.

"Мрежата с ярки цветове, наложена върху черно-бяло изображение, кара мозъка да възприема сивите клетки като цветни. Техниката не работи като компресията на JPEG файлове, тъй като там информацията за цвят при по-ниска резолюция се прилага върху всеки възпроизведен пиксел. В тази илюзия реконструкцията на изображението всъщност се случва в нашите очи и ум. Ние работим на принципа Chroma Subsampling, където яркостта на цвета е по-важна от неговата наситеност" - обяснява експертът.

Експериментът не е само за забавление. След като повечето хора наистина виждат снимките като цветни, става явно, че ефектът може да бъде използван като безплатен плъгин в софтуера GIMP, за да намали размера на обработваните с него снимки.