"Ние не сме напълно подготвени за следващата глобална пандемия. Заплахата идва от неизвестен патоген - бързо разпространим, много заразен и смъртоносен. Тази заплаха е много реална. Патогенът може да бъде някаква мутация на грипа или нещо съвсем различно. Случаите на свински грип и ебола от близкото минало само подчертават колко сериозен е проблемът", заявява Бил Гейтс в интервю за британския в. "Телеграф".

Основателят на Microsoft и вторият най-богат човек на планетата се страхува още от развиването на резистентност към антибиотиците, както и от намаляването на държавните бюджети за здравеопазване в най-бедните страни на Земята.

Бил Гейтс обаче разкрива, че има и още едно голямо притеснение, за което - за разлика от бъдещата възможна пандемия, почти никой не говори.

Това е бумът на раждаемостта в най-бедните страни в Африка.

Според милиардера огромният ръст в населението на бедните африкански страни може да доведе до още по-голяма бедност, политическа нестабилност, конфликти и още по-големи потоци от бежанци. Комбинацията от всичко това би разклатила сериозно международната стабилност.

Бил Гейтс все пак отчита, че ако процесите в Африка се менажират правилно, ръстът в населението може да доведе и до ръст на икономиките, сравним с този на Индия и Китай.

"Десетилетия на борба с бедността и трудно постигнат прогрес може би са на ръба на срутването", притеснен е филантропът, дарил милиарди долари за благотворителност.

Статистиките показват, че страховете на Гейтс са основателни. Докато населението на развитите държави има тенденцията да намалява, то най-бедните африкански страни ще са удвоили популациите си до 2050 година.

"Населението на Африка сега е 1 милиард души, до средата на века ще е станало 2 милиарда, а през 2100 г. ще е 4 милиарда", разкрива милиардерът, като посочва, че тези демографски изчисления имат изключителна точност.

Според него единственият начин раждаемостта да бъде намалена е увеличението в доходите, справянето с бедността и образованието. Именно това е изводът, направен на базата на демографските прогнози.

Гейтс разкрива, че технологичният прогрес се е оказал малко опасен и за западните демокрации, а обществото се е оказало по-разделено и поляризирано.

Като "малко плашещо" създателят на Microsoft посочва липсата на доверие в академиците, медиите и политиците. Такава според него е и тенденцията за "повече национализъм и вглеждане на вътре, а не навън".

Освен това милиардерът смята, че е редно правителствата да наложат по-строг контрол и регулации над технологичните гиганти.

"Семейството решава какви правила да спазват децата, редно е правителството да се образова по тези въпроси, защото дори и индивидите на върха на компаниите да нямат зли цели, то в края на деня държавата трябва да реши какво да позволи и забрани на компаниите", казва Бил Гейтс.

"Филантропията е основно задължение на всеки с много пари. Не е справедливо, че ние имаме толкова много, докато други имат толкова малко", твърди милиардерът.