Разработка на учени от Китайската академия на науките е довела до първото успешно раждане на здрав бозайник, който е "заченат" от еднополова двойка. Използвани са били мишки, като полученото здраво поколение има две майки, съобщава в. "Гардиън".

Мишки с двама бащи също са били родени, но са оцелели само няколко дни, съобщи китайският екип.

Не съществува непосредствена перспектива технологията да се използва клинично при хора, но констатациите показват, че биологичните пречки за възпроизводството между индивиди от един и същи пол могат технически да бъдат преодолени.

"Това ни показва кое е възможно", казва ръководителят на изследването Уей Ли от Китайската академия на науките.

Разработката на учените изследва дългогодишен въпрос в биологията: Защо при бозайниците са необходими еднакви генетични приноси както от майка, така и от баща? В останалата част от животинското царство - например, при акулите или при гущерите - не се изисква генетичен принос от бащата.

Основна бариера при бозайниците е феномен, известен като "отпечатване", където за 100 гена е включено само копието, което идва от майката или само копието от бащата. В генома на детето, приносът на майката и бащата се смесват заедно, но генетичния материал продължава да носи химически маркер за първоизточника.

Без правилния модел на мъжко и женско отпечатване не може да се произведе жизнеспособен ембрион.

Досега учените можеха да създават мишки бебета с родители от един и същи пол, но поколението имаше сериозни аномалии и използваните методи изискваха сложни последователности от генетични манипулации, понякога включващи няколко поколения мишки.

Китайците обаче използват нов по-лесен и много по-надежден процес, преодолявайки съществуващата досега бариера.

За мишките с две майки учените вземат ембрионални стволови клетки от женски мишки. С помощта на инструмента за редактиране на гени, Crispr-Cas9, те успешно премахват отпечатването на майката от три важни региони на ДНК, като отрязват една буква от генетичния код, където е прикрепен химическия етикет. Това ефективно прави генетичния материал по-скоро "мъжки" по отношение на неговия модел на отпечатване.

Когато модифицираните стволови клетки са инжектирани в нефертизирано яйце от втора женска мишка, генетичният материал от двете женски мишки се комбинира за образуване на ембрион.

Китайците са произвели 29 живи мишки от 210 ембриони. Мишките са нормални, живеят до зряла възраст и дори имат собствени бебета.