През месец май тази година Китай възнамерява да изстреля в космоса спътника-ретранслатор "Цюецяо" за осигуряване на връзка с автоматичната междупланетна станция "Чанъе-4" при предстоящото й кацане на обратната страна на Луната, предаде ТАСС.

Китайското космическо ведомство планира също и старта на два малки спътника за провеждане на нискочестотни изследвания на небето над Луната.

Изстрелването на апарата "Чанъе-4" е много важна част от китайската космическа програма. То ще бъде и едно ярко събитие за световната космонавтика.

Спътникът-ретранслатор "Цюецяо" ще бъде установен в точката на гравитационно равновесие на Земята и Луната L2, която е една от точките на Лагранж. Апаратът ще осигурява връзката с "Чанъе-4". Станцията няма да има пряк контакт със Земята, тъй като ще кацне на обратната страна на Луната и за тази цел ще бъде използван ретранслаторът.

В рамките на изстрелването следващия месец ще бъдат пуснати и два малки спътника в орбитата на Луната - "Лунцзян-1" и "Лунцзян-2", разработени от Харбинския политехнически университет. Те ще бъдат използвани в за експерименти в областта на нискочестотната радиоастрономия. Апаратите ще летят заедно и ще наблюдават небето над Луната на дълги вълни, което съответства на крайно ниския честотен диапазон.

Изстрелването на "Чанъе-4" със спускаемия й модул е планирано до края на тази година.